13
Dec

De chemie achter reinigen en ontsmetten – Chemistry behind cleaning and disinfection

Food Process Vakblad | December 13, 2017 | by Wouter Verheecke.

 

How do you choose the right cleaning and disinfection chemicals? As known, chemistry is one of four essential factors for effective cleaning and disinfection. TACT is required, which stands for ‘Temperature’, ‘Action’, ‘Chemical concentration’ en ‘Time’.
Read the full article in Dutch…

 

Chemistry - FoodProcess Vakblad

Hoe kies je de juiste reinigings- en desinfectiemiddelen?
Zoals genoegzaam bekend, is chemie een van de vier essentiële factoren voor een goeie reiniging en ontsmetting, naast ook de tijd van inwerking, de mechanische actie en de temperatuur. Om het met een Engelstalig letterwoord te zeggen: er is TACT nodig, wat staat voor ‘Temperature’, ‘Action’, ‘Chemical concentration’ en ‘Time’.

Bij de selectie van de juiste chemie zijn er dan weer vijf factoren die je in rekening moet brengen. Dat zijn de waterkwaliteit, het beoogde vuil, de compatibiliteit met de oppervlakte of materialen, de applicatiemethode en de geldende wet- en regelgeving.

 

 

“In onze workshop mochten we voor de natte reiniging van een transportband zelf met een waterslang en chemicaliën aan de slag”, zegt Sarah Vandemoortele, kwaliteitsmedewerker bij diepvriesgroentebedrijf Ardo, site Koolskamp. “Dit was voor mij heel leerrijk, aangezien ik dit in mijn functie nooit zelf doe, maar wel instructies moet uitschrijven voor het reinigend personeel. Er zijn heel veel chemicaliën op de markt, elk met een specifieke werking en belangrijke voor- of nadelen voor de gezondheid van de gebruiker of het milieu. Dat maakt de keuze op zich al niet eenvoudig. Zelfs al is de keuze voor het reinigings- of desinfectiemiddel heel gericht en is de concentratie correct, dan nog kun je een teleurstellend reinigingsresultaat bekomen als je te weinig hebt geschrobd, niet lang genoeg, of als het water te koud was. Verkeerde chemicaliën gebruiken, of in een foute concentratie, kan zelfs je installatie aantasten. Het belang van een gespecialiseerde chemieleverancier werd mij dan ook eens te meer duidelijk!”

Read the full article in Dutch as published by Food Process Vakblad here.

Lees het hele artikel in het Nederlands als gepubliceerd door Food Process Vakblad hier.

Voedselveiligheid in de praktijk – Food Safety in practice

Food Process Vakblad | October 16, 2017 | by Wouter Verheecke.

 

Multiple times a year, Commercial Food Sanitation offers ‘Sanitation Essentials Training’ courses in the European headquarters of its mother company Intralox in Amsterdam.
As a trade magazine we were invited to follow two Belgian participants during this three day course: Sarah Vandemoortele en Judy Ingelbrecht, both Assistant Quality Managers at vegetable processor Ardo in Koolskamp. They learned about the importance of food safety, hygienic design, and took matters into their own hands during the practical workshops. A review!
In five blogs we follow their experiences.

 

 

Meermaals per jaar richt Commercial Food Sanitation een ‘Sanitation Essentials Training’ in in de Europese vestiging van moederbedrijf Intralox in Amsterdam. Als vakblad mochten wij de twee Belgische deelnemers volgen tijdens deze driedaagse opleiding: Sarah Vandemoortele en Judy Ingelbrecht, allebei assistant quality managers bij groenteverwerkend bedrijf Ardo in Koolskamp. Ze leerden over het belang van voedselveiligheid en hygiënisch design, maar staken ook zelf de handen uit de mouwen tijdens de praktische workshops. Een verslag in vijf blogs!