01
Nov

Op training in Amsterdam – Training in Amsterdam

Food Process Vakblad | November, 2017 | by Wouter Verheecke.

 

End September the CFS Sanitation Essentials Training took place at the European HQ in Amsterdam for the third and last time this year. Amongst the participants were two Belgian nationals who Food Process Vakblad was allowed to follow during this three-day course. They learned about the importance of food safety and hygienic design, but also got to work themselves during the practical workshops.

Read the full article in Dutch…

 

 

Eind september vond voor de derde en laatste keer dit jaar de Sanitation Essentials Training van Commercial Food Sanitation plaats in de Europese vestiging in Amsterdam. Onder de deelnemers waren er dit keer ook twee Belgen
aanwezig, die wij als vakblad mochten volgen tijdens deze driedaagse opleiding. Ze leerden over het belang van voedselveiligheid en hygiënisch design, maar staken ook zelf de handen uit de mouwen tijdens de praktische workshops.

DEELNEMERS

Het Intralox kantoor in Amsterdam is het enige op het Europese vasteland, naast ook vestigingen in Shanghai en New Orleans waar diezelfde training door Commercial Food Sanitation meermaals per jaar plaatsvindt. Er kwamen dan ook deelnemers met uiteenlopende profielen uit heel Europa op af; van productmanagers en microbiologisten tot designengineers uit Tsjechië, Frankrijk of het Verenigd Koninkrijk. Onder hen ook Sarah Vandemoortele en Judy Inghelbrecht, allebei medewerkers op de kwaliteitsdienst bij diepvriesgroentebedrijf Ardo, site Koolskamp. Zij werden bij de aanvang van de training apart onderverdeeld in de twee teams, die afwisselend de workshops droge reiniging, natte reiniging en omgevingscontrole uitvoerden.

 

THEORIE

Maar eerst was er natuurlijk een theoretische uitleg nodig. Van het belang van voedselveiligheid was iedereen al overtuigd, maar niet alle deelnemers waren vertrouwd met de zeven stappen van droge of natte reiniging en ontsmetting, laat staan met het opstellen van een ‘Standard Sanitaton Operating Procedure’ (SSOP). En diegene voor wie dat wel tot het dagelijkse takenpakket behoort, leerde dan weer bij toen het ging over het hygiënische ontwerp van installaties, het verifiëren en valideren van allergenen of de keuze van desinfectiemiddelen.
De hoofdstukken over ongediertebestrijding en de samenwerking tussen de onderhouds- en de reinigingsploeg vervolledigden de lijvige cursus die iedereen als naslagwerk mee naar huis kreeg.

 

HANDEN UIT DE MOUWEN

Wat deze training echt bijzonder maakt, is de praktische aanpak. Nadat deze theoretische basis gelegd was, trok iedereen dan ook de gepaste beschermkledij aan voor de workshops, waarbij ze ook de verschillende reinigings-, inspectie- en detectietools in de handen gestopt kregen.

 

Sanitation Essentials Training FoodProcess Vakblad

Droge reiniging

“Wij moesten een transportband voor deeg reinigen met borstels en schrapers, en die ontsmetten met alcoholdoekjes. Zo werd het belang van de details in de procedure ineens duidelijk, net als het samenwerken in team”, stelt Inghelbrecht. “Om ons eigen reinigingswerk te beoordelen, haalden we de zaklamp erbij en voerden we een ATP-test uit op vijf verschillende punten op de machine. De band zelf was oké, maar het framework had een tweede reiniging nodig. Ook bij de allergenentests op gluten en melk gingen we niet vrijuit. We waren met acht personen en hadden ruim een uur tijd, maar slaagden er niet in om een perfecte reiniging uit te voeren. Dat toont voor mij het belang aan van de juiste tools en een goeie planning.”

 

 

Natte reiniging
Het andere team ging met een waterslang en chemicaliën aan de slag voor de reiniging en desinfectie van een transportband voor pindakaas. “Ook wij stelden zelf een procedure op en deden ATP- en allergenentests. Zo werd mij
duidelijk dat het niet volstaat om alleen de vloer of grote oppervlakken onder handen te nemen, maar dat je zeker ook moet focussen op de moeilijk bereikbare plekken van een installatie. Dat toont dan weer het belang van hygiënisch design aan”, zegt Vandemoortele.

 

 

Omgevingscontrole
In de laatste workshop gingen ze de omgeving van een transportband screenen op pathogenen met swabs, waar zij als kwaliteitsmedewerkers wel vertrouwd mee zijn. “Toch leerden we ook hier nog bij, namelijk dat voedselveiligheid de verantwoordelijkheid is van iedereen: niet alleen van de reinigingsploeg, maar ook van de productie-, kwaliteitsof onderhoudsafdeling”, klinkt het.

 

 

EVALUATIE

“Wij kunnen deze training zeker aanbevelen. Het was een goed idee om ons op te splitsen en ons te laten samenwerken met mensen die we nog niet kenden. We hebben niet alleen zelf veel bijgeleerd, maar kunnen nu op onze beurt veel bijbrengen aan de verscheidene diensten binnen ons bedrijf”, besluiten ze.

 

Read the full article in Dutch as published on page 13 of the November, 2017 issue of Food Process Vakblad here.

Lees het hele artikel in het Nederlands op pagina 13 van de November 2017 editie van Food Process Vakblad hier.

Voedselveiligheid in de praktijk – Food Safety in practice

Food Process Vakblad | October 16, 2017 | by Wouter Verheecke.

 

Multiple times a year, Commercial Food Sanitation offers ‘Sanitation Essentials Training’ courses in the European headquarters of its mother company Intralox in Amsterdam.
As a trade magazine we were invited to follow two Belgian participants during this three day course: Sarah Vandemoortele en Judy Ingelbrecht, both Assistant Quality Managers at vegetable processor Ardo in Koolskamp. They learned about the importance of food safety, hygienic design, and took matters into their own hands during the practical workshops. A review!
In five blogs we follow their experiences.

 

 

Meermaals per jaar richt Commercial Food Sanitation een ‘Sanitation Essentials Training’ in in de Europese vestiging van moederbedrijf Intralox in Amsterdam. Als vakblad mochten wij de twee Belgische deelnemers volgen tijdens deze driedaagse opleiding: Sarah Vandemoortele en Judy Ingelbrecht, allebei assistant quality managers bij groenteverwerkend bedrijf Ardo in Koolskamp. Ze leerden over het belang van voedselveiligheid en hygiënisch design, maar staken ook zelf de handen uit de mouwen tijdens de praktische workshops. Een verslag in vijf blogs!